Şu An Okunan
Koma Dam

Koma Dam

Batman’da bir apartmanın damını kendilerine ait kılan kadınların gündeliğinden bir kesit.

Anadolu Kültür ve Diyarbakır Sanat Merkezi’nin düzenlendiği ve Türkiye’nin doğusundan batısına on farklı şehirden yirmi dört gencin fotoğraf ve video işleri ürettikleri ‘Hatırlamak ve Anlatmak İçin Şehre BAK’ projesi kapsamında bu yıl gerçekleştirilen videolardan biri Koma Dam. Diyarbakır’dan Berîvan Akelma ile Balıkesir’den Yağmur Cihan’ın ortak projesi olan Koma Dam (Grup Dam) Batman’daki bir grup kadının altı katlı bir apartmanın damını kendilerine mesken edinmelerinin belgeseli.

Duvardaki koskoca sinema perdesinin yanı başına bir Charlie Chaplin stensili yapıyor dam sakinleri. Böylece damın tek erkeği oluyor Şarlo. Hani damda erkek olmayacaktı arkadaşlar, deyince biri; ama o Charlieee, diyor ötekisi ve basıyorlar kahkahayı. Dam sakinlerinin ilk göze çarpan özellikleri muhabbetleri zaten. Toplumsal baskının değil de gökyüzünün altında, kendilerinin kıldıkları o mekânda hayata bir parantez açıyor ve –kameraya rağmen– ‘bakış’lardan uzak, vakitlerini de istedikleri gibi geçiriyorlar. Neredeyse her akşam buluşan grup beraber film izliyor, yemek yapıyor, çekirdek çitleyerek sohbet ediyor, halaya duruyor, türkü söylüyor. Evleri kıldıkları bu mekânı çekip çeviren yine onlar ama bu kez sadece kendi keyifleri için boya badana yapıyor, yerleri yıkıyor, allı güllü çarşaflarını gururla ipe geriyorlar, şehrin geri kalanına nispet yapar gibi. Kolektif, kadın dayanışmasıyla örülmüş ve açık havada bir hayatın keyfini sürüyorlar. Biri değilse ötekisi patlatıveriyor espriyi, sonra kahkahaları belki o damdan şehre iner, oradan başka şehirlerin üzerinde de yankılanır diye ümitleniyor insan Koma Dam’ı izlerken.

Akelma ve Cihan, bize arka planda şehrin öteki damlarını da gösteriyorlar. Kimilerinde kadınların havalansın diye astıkları yünler var, kimilerinde çalışan işçiler, hortumla oynayan oğlan çocukları ama istisnasız hepsinde çanak antenler. Sevdikleri filmler oynarken birbirlerine sokulup uyuyan Koma Dam sakinlerinin perdesinde kah Tosun Paşa kah Nadine Labaki var; o en çok herkesi eve tıkıp orada tutmaya yarayan çanak antenlere inat, bizim kızlar kendi seçtikleri filmleri izliyorlar; hatta daha da güzeli, kamerayı ellerine alıp bir de çekiyorlar.

Berîvan Akelma Kimdir?

1990 yılında Diyarbakır’da doğdu, hâlâ orada yaşıyor. Dicle Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü mezunu. Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde yüksek lisans eğitimi alıyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Proje Ofisi’nde mimar olarak çalışıyor. Kadın çalışmalarına, kadın, emek ve şehir ilişkisine ilgi duyuyor.

Yağmur Cihan Kimdir?

1992 yılında Bursa’da doğdu, Balıkesir’de yaşıyor. Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü mezunu. Balıkesir Üniversitesi Kadın ve Yaşam Topluluğu ve Balıkesir Kadın Yaşam ve Özgürlük Platformu’nun kurucu üyesi. Amatör fotoğrafçı olan Cihan, kadın, mekân ve kadın emeği arasındaki ilişki üzerine kafa yoruyor.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.