Şu An Okunan
Pera Berbangê

Pera Berbangê

Gökyüzüne uçuşlarından sonra her seferinde tekrar kafeslere konulan güvercinler; savaşın sürdüğü bir coğrafyada, boşaltılan köyler yüzünden yurtlarından edilen insanlar…

DİLEK AYDIN

Pera Berbânge’nin çoğu zaman karanlıkta kalan çocuk kahramanı Bişkov, evcilleştirdiği güvercinleri, inançlarının bir uzantısı olarak “özgür bırakmaları” için özellikle yaşlılara satarak, sonrasında küçük kardeşiyle güvercinleri toplayıp tekrar kafeslerine koyarak geçinmektedir. Bişkov gün içinde çalıştıktan sonra evine dönerken, önce evsiz bir grup tarafından yıkıntılar arasında bir sohbete çağrılır, daha sonra da evde ninesini dinler. Odun ateşi başında konuşan evsiz sarhoşların tüm doğallıklarıyla hem isyankâr hem de her şeyin farkında ve kabullenmiş halleri; yaşlı kadının kendi toprağından başka bir yerde rahat etmediğini anlatışındaki hüzün, filmin karanlık atmosferiyle uyum içindedir. Bir yandan özgürlüğü, gökyüzüne her uçuşlarından sonra tekrar kafeslere konulan güvercinleri, bir yandan da savaşın sürdüğü bir coğrafyada, boşaltılan köyler yüzünden yurtlarından edilen insanları görürüz. Arin İnan Arslan, sadece gözlem yapıyormuşçasına aktardığı bu dünyada özgür olmanın mümkün olmadığını anlatıyor bize. Özgürlüğü ve tutsaklığı neyin ve kimin belirlediğini sorguluyoruz ister istemez. Özgürlük gibi meşakkatli bir konuyu, lafı çok uzatmadan, doğallıktan uzaklaşmadan ve sembolik düzlemi koruyarak, böylesine anlamlı bir alegori üzerinden anlatma seçimi yüzünden, Pera Berbangê’nin hem kısa filmin doğası hem de sinema dilinin kullanım şekilleri açısından önemli ve anlamlı bir örnek teşkil ettiği söylenebilir. Ayrıca, çoğunluğu gece karanlığında geçen bu filmin zor sinematografisini, filmin atmosferi için bir artıya dönüştürmeyi başarabildiği için, Arin İnan Arslan’ın yanında görüntü yönetmeni Senem Tüzen’i de tebrik etmek gerekiyor.

Arin İnan Arslan kimdir?
1982’de Tunceli’de doğdu. 2005 yılında Ege Üniversitesi Bilgisayar Öğretmenliği Bölümü’nden mezun oldu. Pera Berbânge, 2004’te Kırıntı, 2006’da ise Si u Ba (Gölge ve Rüzgar) adlı kısa filmlere imza atan Arslan’ın son filmi. Arslan bağımsız filmler yapmaya devam ediyor.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.