Şu An Okunan
Sokurov Vakfı’na Putin Hükümetinden Baskı

Sokurov Vakfı’na Putin Hükümetinden Baskı

Putin hükümetinin baskıları, Aleksandr Sokurov’un kurucusu olduğu, bugüne dek pek çok başarılı projeye destek olan vakfın kapanmasına yol açtı.

Rus sinemasının yaşayan en büyük auteur’lerinden Aleksandr Sokurov (Rus Hazine Sandığı, Faust), Rusya Kültür Bakanlığı’nın baskısı sebebiyle, kurucusu olduğu bağımsız sinema vakfı Primer Inotnatsii’yi kapattığını duyurdu.

Sokurov vakfı 2013 yılında, genç Rus film yapımcılarını desteklemek amacıyla kurmuştu. Vakıf bugüne dek, aralarında Cannes 2017’de Belirli Bir Bakış kategorisinde FIPRESCI (Uluslararası Eleştirmenler Birliği) ödülünü kazanan Tesnota’nın (2017) da bulunduğu birçok kısa ve uzun metrajlı film projesine destek oldu.

İlerleyen süreçte fon sıkıntısı çeken vakıf, Rusya Kültür Bakanlığı tarafından eleştirilerin odağı haline getirilmişti. 2018 yılında St. Petersburg polisi, Sokurov’un film projeleri için ayrılan bütçeyi zimmetine geçirdiğini iddia ederek soruşturma başlatmış, ancak soruşturmalar dahilinde bir kanıt bulunamamıştı.

Birçok kişi bu süreci, Putin’in, Sokurov’un muhalif kişiliğine yönelik saldırısı olarak değerlendirdi. Yönetmen, Rusya’da teröre destek suçlamasıyla tutuklanan ve 20 yılla yargılanan sinemacı Oleg Senstov için defalarca özgürlük çağrısında bulunmuştu.

Sokurov, haber ajansı Interfax’e yaptığı açıklamada, Rusya Kültür Bakanlığı’nın kendisine karşı aldığı tavrı “saldırgan ve düşmanca” olarak tanımlarken, vakfın devamlılığının mümkün olmadığını dile getirdi.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.