Şu An Okunan
10. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali

10. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali

İşçi Filmleri Festivali bu yıl 1-10 Mayıs tarihleri arasında ‘İşimiz Gücümüz Yaşamak’ temasıyla İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır’da eşzamanlı olarak gerçekleştiriliyor. Bu yıl 10. kez düzenlenen festivalde toplamda 75 filmi seyirciyle buluşacak.

Festival açılışını 2 Mayıs’ta, hem 51. Altın Portakal Film Festivali’nde hem de 34. İstanbul Film Festivali’nin programında yer almasına karşın, yaşanan sansür vakaları nedeniyle iki festivalde de gösterilemeyen Deniz Yeşil imzalı Yollara Düştük belgeseliyle yapıyor. Daha önce sadece 34. İstanbul Film Festivali’nin kapanış gününde Belgesel Sinemacılar Birliği tarafından Abbasağa Parkı’nda gösterilen film, sinemacıların sansür ve güvencesizlik gibi sorunları gündeme getirmek için 1977’de Ankara’ya yaptıkları büyük yürüyüşü konu alıyor. İşçi Filmleri Festivali’nin açılışında, 1977 yürüyüşünde yer almış sinemacılar da sahneye davet edilecek.

Festivalin programında bu yıl, Türkiye’de sansür nedeniyle yıllarca izleyici karşısına çıkamayan 1988 yapımı Kara Sevdalı Bulut filmi de yer alıyor. Başrollerini Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın paylaştığı filmin İsveç’te yaşayan yönetmeni Muammer Özer festivalin konukları arasında. Filmin 3 Mayıs’ta saat 19:15’teki gösterimi öncesi Pera Sineması’nda Özer’le bir söyleşi de gerçekleştirilecek.

Türkiye’de son bir-iki yıl içinde üretilen belgeseller, bu yılın festivalinde özel bir yere sahip. Ankara İşçi Filmleri Atölyesi çatısı altında bizzat işçilerin kendilerinin çektiği beş adet belgeselin yanı sıra programda Soma: Bir Avuç Kömür İçin Ömür Verenlere, Vedat Türkali, Sabaha Doğru (Berroj), Yırca’da Zeytinlik Direnişi, Bir Varmış Bir Yokmuş (He Bû Tune Bû), Diyar ve Motör: Kopya Kültürü ve Popüler Türk Sineması’nın da aralarında bulunduğu birçok belgesel yer alıyor.

Festivalde gösterilecek kurmaca filmler arasındaysa üç usta yönetmenin son filmleri bulunuyor: Costa-Gavras imzalı Kapital (2012), Ken Loach imzalı Özgürlük Dansı (Jimmy’s Hall, 2014) ve Dardenne Kardeşlerin büyük beğeni toplayan son filmi İki Gün ve Bir Gece (Deux Jours, Une Nuit, 2014). Ancak her yıl olduğu gibi İşçi Filmleri Festivali’nin asıl cazip tarafı, erişilmesi zor işçi filmlerini seyirciyle buluşturacak olması. Örneğin Polonyalı yönetmen Kazimierz Kutz’un Silezya bölgesindeki maden işçilerini anlatan üçlemesinin ikinci filmi olan Siyah Toprağın Tadı (Sól Ziemi Czarnej, 1970) programın mutlaka izlenmesi gereken yapımlarından. Yakın tarihli yapımlardan ise İngiliz belgesel kolektifi Rainbow Collective’in Kumaştaki Gözyaşları (Tears in the Fabric, 2014) ve Mass E Bhat’ın (2013) yanı sıra, Çin ve Endonezya’daki akıllı telefon fabrikalarındaki işçilerin çalışma koşullarını anlatan Apple’ın Tutulmayan Sözleri (Apple’s Broken Promises, 2014) gibi belgeseller dikkat çekiyor. 1914 yılında abd’de Colorado’da katledilen madencilerin hikâyesini anlatan Palikari: O Luis Tikas kai i Sfagi tou Ludlow (2014) ise yönetmeni Nikos Ventouras’ın talebiyle Soma kurbanlarının anısına gösterilecek.

Festivalde bu yıl ‘İnternet Sinema Salonu’ uygulamasının da gerçekleştirileceğini, festival programından 16 filmin 1-10 Mayıs tarihlerinde 22:00-00:30 saatleri arasında www.capul.tv adresinde de gösterileceğini not düşelim. Her yıl olduğu gibi tüm gösterimlerin ücretsiz yapılacağı İşçi Filmleri Festivali İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır’ın ardından birçok kenti kapsayan bir yolculuğa çıkacak. Gösterim mekânları için festivalin internet sitesi ziyaret edilebilir.

Ayrıntılı bilgi için: festival.sendika.org

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.