Şu An Okunan
27. Ankara Uluslararası Film Festivali

27. Ankara Uluslararası Film Festivali

28 Nisan-8 Mayıs / Ankara Büyülü Fener Sineması

Dünya İletişim Araştırma Vakfı’nın düzenlediği Ankara Uluslararası Film Festivali 27. kez seyirciyle buluşuyor. Bu yılki teması ‘Bakış ve Ses’ olan festival, programında Türkiye ve dünya sinemasından uzun metraj kurmaca ve belgesellerin yanı sıra çok sayıda kısa filme de yer veriyor. Festivalin ‘Dünya Festivallerinden Seçkiler’ başlığı altında Gaspar Noé’nin son filmi Aşk 3D (Love 3D), Aslı Özge’nin bu yıl Berlinale’nin Panorama bölümünde gösterilen son filmi Ansızın (Auf Einmal!), İranlı Mani Haghighi’nin Berlin’de Altın Ayı için yarışan sahte belgeseli Bir Ejderha Uyanıyor! (Ejhdeha Vared Mishavad!) ve Bahman Ghobadi’nin yönetiminde, mülteci çocukların kendi hikâyelerini çektikleri Life On the Border dikkat çekiyor. ‘Usta İşi’ bölümünde Coen Kardeşler’in son filmi Yüce Sezar! (Hail, Caesar!), Aleksandr Sokurov’un Louvre Müzesi’nin tarihine odaklanan Francofonia’sı ve Şilili usta yönetmen Patricio Guzmán’ın hafıza ve tarih üzerine son belgeseli Sedef Düğme (El Botón de Nácar) izlenebilecek.

Bakış teması kapsamında dikkat çeken bölümlerden biri, ‘Bir Usta Bir Bakış’ başlıklı Želimir Žilnik seçkisi. Bu bölümde Yugoslav Kara Dalga akımının önemli temsilcilerinden Žilnik’in uzun kariyerinden, Rani Radovi’den (1969) Destinajica Serbistan’a (2015) pek çok film gösterilecek. Farklı yönetmenlerin birbirlerine bakışlarını irdeleyen ‘Sinema Sinemaya Bakıyor’daysa geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz Chantal Akerman’ı Marienne Lambert’in gözünden anlatan belgesel Hiçbir Yere Ait Değilim (I Don’t Belong Anywhere – Le cinéma de Chantal Akerman), François Truffaut’nun Alfred Hitchcock’la röportajlarından oluşan aynı adlı kitabın sinema tarihindeki etkisine odaklanan ve sinema yazarı Kent Jones’un yönettiği Hitchcock/Truffaut ile Ingrid Bergman’ı kendi sözcükleriyle anlatan Ben, Ingrid gibi belgeseller yer alıyor. Belgesellere geniş yer ayıran festivalin bir diğer bölümü, bu sene Altın Ayı ödülünü alan Denizdeki Ateş’in (Fuocoammare) de içlerinde yer aldığı ‘Dünyadan Belgeseller’ seçkisi. Seçkide Elveda Lenin!’in (Goodbye Lenin!, 2003) yönetmeni Wolfgang Becker’in imzasını taşıyan Ben ve Kaminsky (Ich und Kaminsky) ve ABD’deki Kara Panter Hareketi’ni konu edinen Devrimin Öncüleri Kara Panterler (The Black Panthers: Vanguard of the Revolution) de izlenebilecek.

Festivalin bu seneki sürpriz bölümü Yugoslavya, Almanya, Finlandiya, Fransa ve İngiltere’den Hamlet uyarlamalarını bir araya getiren ‘Dünyada Çürümüş Bir Şeyler Var!’ başlıklı Hamlet seçkisi. British Council ve Shakespeare Lives’in desteğiyle gerçekleşen gösterimlerde Lawrence Olivier, Claude Chabrol, Aki Kaurismäki ve Krsto Papić gibi yönetmenlerin Hamlet uyarlamaları gösterilecek.

Festivalin ‘Ulusal Yarışma’ bölümünde Tolga Karaçelik’in bol ödüllü Sarmaşık’ı, Ahu Öztürk’ün Berlin Film Festivali’nde gösterilen filmi Toz Bezi, Özcan Alper’in Ermeni aydın Aram’ın hikâyesini anlattığı Rüzgârın Hatıraları, Senem Tüzen’in Venedik Film Festivali’nde gösterilen ilk uzun metrajı Ana Yurdu, Selim Evci’nin üçüncü filmi Saklı, Mustafa Kara’nın Tokyo Film Festivali’nden ödüllü filmi Kalandar Soğuğu, Emre Konuk’un Çırak’ı, Cansel Elçin’in Melekleri Taşıyan Adam’ı, Murat Saraçoğlu’nun Memleket’i ve Mehmet Eryılmaz’ın Montreal Dünya Film Festivali’nden ödüllü Misafir’i yer alıyor.

Festivalde uzun metraj kurmaca ve belgesellerin yanı sıra Türkiye’den ve dünyadan zengin bir kısa film seçkisi de yer alacak. FESTİLAB kapsamında gerçekleşecek paneller ve söyleşilere ek olarak ‘Filmlerle Ankara’yı Yürümek’, ‘Dinleme Atölyesi ve Ses Yürüyüşü’, ‘İnteraktif Belgesel’ gibi atölyelerin de yer aldığı festivalin gösterimleri Ankara Büyülü Fener Sineması’nda gerçekleşecek.

www.filmfestankara.org

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.