Şu An Okunan
33. İstanbul Film Festivali Etkinlik Takvimi

33. İstanbul Film Festivali Etkinlik Takvimi

5-20 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek olan İstanbul Film Festivali, zengin film programının yanı sıra her sene olduğu gibi konukları ve etkinlikleriyle de Nisan ayına damgasını vuruyor. Yüzün üzerinde filmin yapımcılığını üstlenen, Fransa’da 58 sinema salonunun işletmeciliğini yapan, mk2 firmasının kurucusu Marin Karmitz bu sene festivalin Onur Ödülü’nün sahibi olacak. Kariyerinin kırkıncı yılını kutlayan Karmitz, yapımcılık mesleğinin tarihini ve inceliklerini dinleyicilerle paylaşacağı bir söyleşi gerçekleştirecek. (17 Nisan, 14:00, Fransız Kültür Merkezi)

Festival programında, Türkiye sinemasının yüzüncü yılı kapsamında düzenlenen 38 filmlik ‘Bu İkiliye Dikkat!’ bölümüne eşlik eden bir dizi söyleşi yer alıyor. Sinema yazarlarının, akademisyenlerin ve yönetmenlerin katılımıyla gerçekleştirilecek yedi söyleşide Türk Sinemasında Fantastik ve Korku, Politik Sinemamız Ne Durumda?, Türk Sinemasında Kitsch ve Queer, Belgesel Sinema Yapmak gibi başlıklar altında sinemamızın farklı alanları ve meseleleri masaya yatırılacak. (5-16 Nisan arasında, 16:00, İstanbul Modern)

Diğer yandan, bu coğrafyanın ilk sinemacılarının, yani 1905 yılından itibaren film çekmeye başlayan Manaki Kardeşlerin filmlerinin toplu gösteriminin ardından, Makedonya Sinematek Film Arşivi Direktörü Igor Stardelov ve yazar Sula Boziş, Manaki Kardeşlerin kültür mirası üzerine konuşacak. (13 Nisan, 17:15, İstanbul Modern)

Festival kapsamında gösterilecek olan Sundance Jüri Büyük Ödülü’nün sahibi Humus’a Dönüş (The Return to Homs) filminin Suriyeli yönetmeni Talal Derki, savaş sırasında belgesel çekme yönetmenlerini kendi deneyimlerinden yola çıkarak seyirciyle paylaşacak. (8 Nisan, 4:00, Salon İKSV)

Festival aynı zamanda, Şenay Özden’in (Hamisch-İstanbul Suriye Kültür Evi/Araştırmacı) moderatörlüğünde gerçekleşecek olan ve Helsinki Yurttaşlar Derneği’nden Hakan Ataman, yönetmen Ahmet Yurtkul ve Suriyeli yazar Yasin El Haj Saleh’in katılacağı ‘Mülteciler ve Yaşamı Yeniden Üretmek’ başlıklı bir söyleşiye de ev sahipliği yapacak. (15 Nisan, 15:00, Akbank Sanat)

Alman sinema yazarı Rüdiger Suchsland, festival kapsamında gösterilecek belgeseli Caligari: Korku Sinemaya Geldiğinde (Caligari: Wie der Horror ins Kino Kam) üzerine bir de söyleşi gerçekleştirecek. Moderatörlüğünü Engin Ertan’ın yapacağı söyleşide Suchsland Birinci Dünya Savaşı ertesindeki Almanya’da ve Weimar Cumhuriyeti’nde sinemanın işlevinden, toplum ve sinemanın etkileşimden bahsedecek. (15 Nisan, 17:00, İstanbul Modern)

‘Yok Bir Sitemim Hayatta Her Şey Kısmet’ başlıklı söyleşideyse, Türkiye’de çekilen pembe dizilerin Balkanlar, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki kadınlar üzerindeki etkilerini inceleyen Kısmet belgeselinin yönetmeni, gazeteci Nina Maria Paschalidou, Türkiye’den senaryo yazarı, oyuncu, televizyon eleştirmeni ve akademisyenlerin de katılımıyla bu fenomeni enine boyuna inceleyecek. (16 Nisan, 15:00, Akbank Sanat)

Animasyon meraklıları, Polonya Canlandırma Sineması bölümüne eşlik edecek olan söyleşide Polonya canlandırma sinemasının en yaratıcı yönetmenlerinden Mariusz Wilczyński ve film eleştirmeni Adriana Prodeus ile buluşma fırsat bulacaklar. (12 Nisan, 16:00, Pera Müzesi Oditoryumu)

Festivalin bu yıl en büyük heyecan yaratan konuğu ise, Ayrılık (Jodaeiye Nader az Simin, 2011) ve Geçmiş (Le Passé, 2013) filmlerinin İranlı yönetmeni Asghar Farhadi. Farhadi 14 Nisan’da saat 16:30’da sinema anlayışı ve filmleri üzerine Boğaziçi Üniversitesi Rektörlük Salonu‘nda bir ‘sinema dersi’ gerçekleştirecek.

Ayrıntılı bilgi için: film.iksv.org/tr/etkinlikler

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.