Şu An Okunan
Cinedans’tan SinemaDansAnkara’ya

Cinedans’tan SinemaDansAnkara’ya

Bu sene Amsterdam’da 11. kez düzenlenen Cinedans Perdede Dans Festivali kapsamında Veda adlı kısa filmleri gösterilen dansçı-akademisyen Zeynep Gündüz ve yönetmen Mehmet Şafak Türkel ile festival sırasında sohbet etme fırsatı bulduk. Gündüz ve Türkel, birlikte film üretmenin yanında 2-8 Mayıs tarihleri arasında dans film festivali SinemaDansAnkara’yı düzenliyorlar.

Deniz Buga

Veda (2014), Amsterdam’dan ayrılmak üzere olan bir göçmenin şehre ve sevgilisine vedasının hikâyesi. Film, bir göçmen olarak aşık olmanın gerilimini, gitmek ile kalmak arasındaki tereddütü, dansı ve animasyonu kullanarak perdeye taşıyor. Filmin ana karakterini canlandıran Zeynep Gündüz, on yılı aşkın süredir Amsterdam’da yaşıyor, Amsterdam Tiyatro Okulunda dans tarihi ve teorisi dersleri veriyor. Gündüz, interaktif teknolojilerin dans gösterilerindeki rolleri üzerine çalışmış. Filmin yönetmeni Mehmet Şafak Türkel, Ankara ve İstanbul’da kısa filmler ve belgeseller üretmiş. Uğur Seyrek, Beyhan Murphy, Mehmet Balkan, Julian Moss gibi koreograf ve rejisörlerin eserleri için video tasarımları yapan Türkel, dansı ve koreografiyi sinemanın araçlarını kullanarak izleyiciye nasıl taşıyabileceğini araştırıyor. İkili, dans filminin bir tanımı olmadığını ve belki de olmaması gerektiğini söylüyorlar. Dansın terminolojisini ve dilini doğrudan sinemaya taşımak yerine, sinemanın olanaklarıyla hareketi nasıl yeniden düşünebiliriz sorusunun altını çiziyorlar. Daha az tanınan bir tür olan dans filminin gerçekliği kırma gücüne ve insan bedeninin potansiyelini hatirlatabildigine dikkat çekiyorlar.

Kısa filmleri Veda’nın ardından, Gündüz ve Türkel bugünlerde 2-8 Mayıs tarihleri arasında Ankara’da düzenleyecekleri dans film festivali SinemaDansAnkara için yoğun bir çalışma içindeler. Dans filmleri festivallerinin, dans filmi üretimini teşvik ettiğini ve görünürlüğünü sağladığını vurguluyorlar. Ankara Goethe Enstitüsü, Ankara Hollanda Büyük Elçiliği ve Bilkent Üniversitesi’nin desteklediği SinemaDansAnkara’da Türkiye’den ve dünyadan seksenin üstünde film izleyiciyle buluşacak. Festivale, Cinedans Perdede Dans Festivali programlama desteği veriyor. Gündüz ve Türkel, SinemaDansAnkara’ya yurtdışından katılacak filmleri, Cinedans’in bu yılki programından ve arşivinden seçmişler. İki festival arasındaki kurumsal ortaklık sayesinde önemli dans filmlerini Ankara’da izleyiciyle bulusturmanın heyecanını yaşıyorlar. Festivalde, Gündüz’ün dans tarihçisi Muzaffer Evci ile birlikte ‘Dans Filminin Tarihi ve Dramaturjik Stratejileri’ başlıklı sunumu ve belgesel sinemacı Kurtuluş Özgen ile akademisyen Ersan Ocak’in Wim Wenders’in Pina (2011) filmi üzerine sunumu yer alıyor. Ayrıca sinema öğrencileriyle dansçıları bir araya getiren dört günlük dans filmi yapım atölyesi festival kapsamında kısa dans filmleri üretmeyi amaçlıyor. Festivale gösterim mekânı sağlayan Goethe Enstitüsü’nde fotoğrafçı Osman Ürper’in dans fotoğrafları festival süresince sergilenecek.

Festival 10 Nisan’a dek Türkiye’den film başvurularını kabul ediyor, festivale film göndermek ve festival hakkında daha detaylı bilgi almak için www.sinemadansankara.org adresini ziyaret edebilirsiniz.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.