Şu An Okunan
Tam Benlik: İngiliz Sinemasında Cinsiyet ve Kimlik

Tam Benlik: İngiliz Sinemasında Cinsiyet ve Kimlik

Gösterim Tarihleri: 27 Mayıs-28 Haziran
Mekân:
Pera Müzesi

Pera Film, Grayson Perry: Küçük Farklılıklar sergisi kapsamında Tam Benlik: İngiliz Sinemasında Cinsiyet ve Kimlik adlı bir gösterim programı düzenliyor. Seçkide, toplumsal cinsiyet rolleri ve cinsel kimlik meselelerini ele alan kurmaca ve belgesel filmler izlenebilecek. 1945 yapımı Maskeli Leydi (The Wicked Lady), bir asilzadenin heyecan için yol kesip silahlı soygun yapmaya başlayan karısının öyküsünü anlatıyor. Vizyona girdiği dönemde İngiltere’de gişe rekorları kıran yapım 1940’ların sevilen Gainsborough melodramlarının en ünlülerinden biri. Seçkide filmin Michael Winner imzalı 1983 tarihli yeniden çevrimi de izleyiciyle buluşacak.

Trans karakterlerin başrolde yer aldığı Plüton’da Kahvaltı (Breakfast on Pluto, 2005) ve Müstehcen Çizmeler (Kinky Boots, 2005) vizyona girdikleri dönemde ilgiyle karşılanmıştı. Neil Jordan’ın imzasını taşıyan Plüton’da Kahvaltı’da Patrick Braden adlı trans bireyin büyüme öyküsü, bir yol filmi şeklinde anlatılıyor. 12 Yıllık Esaret (12 Years a Slave, 2013) ile Oscar’a aday olan Chiwetel Ejiofor’un çıkış yaptığı film olan Müstehcen Çizmeler ise moda dünyasını konu edinen eğlenceli bir komedi. 1890’lı yıllarda geçen Kadife Dokunuşlar (Tipping the Velvet, 2002) Nan Astley adındaki genç bir kadının erkek kıyafetleri giyen Kitty Butler ile yaşadığı aşkı konu ediniyor. 2002 yılında bbc’de mini dizi olarak yayınlanan Kadife Dokunuşlar gösterildiği dönemde birçok ödül kazanmıştı.

Seçkideki belgeseller de en az kurmaca filmler kadar ilgi çekici. On altı yaşında geçirdiği operasyonla dünyanın en genç trans kadını olan Jackie’nin öyküsünü anlatan Genç Trans Güzellik Kraliçesi (Transsexual Teen Beauty Queen, 2012), özgüveni yüksek bir trans bireyin ‘İngiltere Güzeli’ olmak için verdiği mücadeleye odaklanıyor. Japonya’nın en başarılı müzikal tiyatro kumpanyalarından Takarazuka Revüsü’ne kamerasını çeviren Rüya Kızları (Dream Girls, 1994) ise sadece erkeklerin sözünün geçtiği bir kurumda kadınların karşılaştığı baskıları gözler önüne seriyor. Rüya Kızları’nın yapımcılarının bir sonraki filmi Şinjukulu Erkekler (Shinjuku Boys, 1995) ise kendilerini lezbiyen olarak tanımlamasalar da erkek kılığına girerek yaşayan ve kadınlarla ilişki kuran ‘onnabe’leri anlatan ödüllü bir belgesel. Turner ödüllü ünlü İngiliz sanatçı Grayson Perry’ye dair En İncesinden Bir Zevkle (In the Best Possible Taste, 2002) ve Grayson Perry: Kimsin Sen? (Grayson Perry: Who Are You?, 2014) adlı belgeselleri de kaçırmamak gerek. Program kapsamında ayrıca son dönemde ülkemizde vizyona giren Hafta Sonu (Weekend, 2011), Utanç (Shame, 2011), Burgonya Dükü (The Duke of Burgundy, 2014) ve Sevgilinin Ardından (Lilting, 2014) filmleri de izleyicilerle buluşacak.

Ayrıntılı bilgi için: www.peramuzesi.org.tr

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.